Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 | Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης τεσσάρων καταλήψεων στη γειτονιά των Εξαρχείων, συνέλαβαν 3 καταληψίες και προσήγαγαν 143 πρόσφυγες και μετανάστες.  Την ώρα που περίπου γυναίκες, άντρες και παιδιά πρόσφυγες στοιβάζονταν σε κλούβες από ένοπλους κουκουλοφόρους των ΕΚΑΜ, ο θεσμικός φασισμός εξαπέλυε μιντιακά την ιδεολογική του προπαγάνδα:  εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ παρομοίαζε τα σώματα ασφαλείας με “ηλεκτρική σκούπα” νέας τεχνολογίας που θα εξαφανίσει από τα Εξάρχεια την “ενοχλητική σκόνη”, πρόσφυγες και μετανάστες, και στη συνέχεια τα πραγματικά “σκουπίδια”, τους αναρχικούς, προαναγγέλλοντας τη συνέχεια των επιχειρήσεων και τον διακηρυγμένο τους στόχο.

Οι πρόσφατες αστυνομικές εισβολές αποτελούν μια πρώτη εκδήλωση της ανακοινωμένης από τα καθεστωτικά επιτελεία κατασταλτικής εκστρατείας ενάντια στο αναρχικό κίνημα, στους κατειλημμένους  χώρους αγώνα,  στις αυτοοργανωμένες δομές στέγασης προσφύγων και μεταναστών, στον κόσμο της αλληλεγγύης, στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Πρόκειται για μια κατασταλτική εκστρατεία που συνιστά την αιχμή του δόρατος της επίθεσης κράτους και αφεντικών στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας, αποσκοπώντας στην τρομοκράτησή τους καθώς και στην εξουδετέρωση των αντιστάσεων για την απρόσκοπτη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου σηματοδοτούν τη συνέχεια της επιβολής ασφυκτικών συνθηκών διαβίωσης, φτώχειας και αποκλεισμών για εργαζόμενους και ανέργους, του εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και των θανάτων στα σύνορα, την επίταση της λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου και του φυσικού κόσμου, την επιχείρηση εδραίωσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πατάει πάνω στην επιχείρηση απονεύρωσης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και στα δεκάδες κατασταλτικά χτυπήματα σε καταλήψεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σύριζα, υποσχόμενη το σαρωτικό χτύπημα στους αγωνιζόμενους – σε όλους και όλες εκείνους που έχουν σταθεί και στέκονται φραγμός στα σχέδια της εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιεξεγερτικής στρατηγικής εντάσσεται ο διακηρυγμένος στόχος για την κατοχή των Εξαρχείων – (μιας γειτονιάς που φέρει μια βαθιά κουλτούρα αμφισβήτησης της εξουσίας και ένα ιδιαίτερο ιστορικό και αγωνιστικό βάρος που της έχουν προσδώσει οι αγώνες χιλιάδων ανθρώπων. Από την περίοδο της Κατοχής, τα Δεκεμβριανά και τη Δικτατορία ως την εξέγερση του 2008, τις μεγάλες κινητοποιήσεις αντίστασης τα επόμενα χρόνια στην επιβολή επαχθέστερων όρων επιβίωσης, μέχρι και σήμερα. Και γι αυτόν τον λόγο αποτελεί ένα σημαντικό έδαφος στο κέντρο της πόλης για την ανάπτυξη ευρύτερα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Ένα αγκάθι στην επιχείρηση ολοκληρωτικής κρατικής επιβολής στην κοινωνία και ελέγχου της πόλης, προκαλώντας διαχρονικά το μένος των κρατικών αξιωματούχων και αμέτρητες ατελέσφορες κατασταλτικές επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες* Μιας γειτονιάς άρρηκτα συνδεδεμένης με το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό κίνημα, και η οποία τα τελευταία χρόνια, με τις μαζικές αφίξεις κατατρεγμένων ανθρώπων από τις πολεμικές συρράξεις, έδωσε πνοή στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, μέσα από πλήθος καταλήψεων στέγης. Μιας γειτονιάς, τέλος, που ο έλεγχος της από το κράτος επιχειρείται εδώ και χρόνια και μέσα από την εγκατάσταση ναρκομαφιών και την απόπειρα επικράτησης συνθηκών κοινωνικού κανιβαλισμού). Στην ίδια αντιεξεγερτική εκστρατεία εντάσσεται η εκκένωση των καταλήψεων – πάγια πρόθεση του κράτους ειδικά μετά την κοινωνική εξέγερση του 2008 – και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αποτυπώνοντας το φόβο των κυρίαρχων για τις εστίες που έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν και συνεχίζουν να λειτουργούν σαν σπίθα για την ανάπτυξη μιας κοινωνικής δυναμικής ικανής να σαρώσει την αλαζονεία τους. Και αν το μήνυμα που στέλνουν οι κυβερνώντες με την αποφυλάκιση του δολοφόνου μπάτσου Κορκονέα, με την ενίσχυση του νομικού τους οπλοστασίου σε βάρος των αγωνιζόμενων και με τις υπό εξέλιξη κατασταλτικές επιχειρήσεις είναι πως η δολοφονική βία τους  θα σβήσει τη φλόγα της εξέγερσης ώστε να ισοπεδώσουν ανεμπόδιστοι την κοινωνία, εμείς γνωρίζουμε καλά το εξής: Καμία απειλή δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεριζώσει την αλληλεγγύη, να σβήσει την επιθυμία για μια ζωή χωρίς αφεντικά και δούλους, χωρίς κράτη και σύνορα, δεν θα μπορέσει ποτέ να καταπνίξει τον αγώνα.

Η ανακοινωμένη κατασταλτική επιχείρηση είχε ξεκινήσει με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη στεγαστική κατάληψη προσφύγων Νοταρά 26 και την απόπειρα διακοπής του ρεύματος στην επίσης προσφυγική κατάληψη «Όνειρο» στα Εξάρχεια τον Ιούλιο, συνεχίστηκε με κατεδάφιση της κατάληψης Brooklyn στα Γιάννενα και διαφημιζόταν μέσα από πλήθος δημοσιευμάτων στον καθεστωτικό τύπο. Απέναντι σε αυτή την κατασταλτική εκστρατεία, μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες από καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και πολιτικές συλλογικότητες (ανάμεσά τους και η κατάληψη στέγης προσφύγων Σ. Τρικούπη 17 που εκκενώθηκε στις 26/8) συμμετέχουμε το τελευταίο διάστημα στη συνέλευση NO PASARAN! για τη συλλογική και μαχητική υπεράσπιση των χώρων του αγώνα, δηλώνοντας πως απέναντι στις κρατικές απειλές δεν θα υπάρξει καμιά παράδοση και καμιά ανακωχή. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκαν από κοινού οι δημόσιες συγκεντρώσεις-περιφρουρήσεις στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 (3/8), στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών Νοταρά 26 (7/8), στην κατάληψη στέγης προσφύγων Σπύρου Τρικούπη 17 (13/8) και στο Κ*Βοξ (20/8). Στο ίδιο πνεύμα καλούμε σε πορεία μέσα στη γειτονιά των Εξαρχείων αυτό το Σάββατο 31/8 στις 12 μ.μ. και σε κεντρική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 14 Σεπτεμβρίου.

Εχτές, μετά τις εκκενώσεις των τεσσάρων καταλήψεων, δόθηκε μια πρώτη απάντηση με τη συγκέντρωση που κάλεσε η κατάληψη της Σ. Τρικούπη 17 έξω από τη γειτονική κατάληψη της Νοταρά και τη διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων ως τον αστυνομικό φραγμό μπροστά στις εκκενωμένες καταλήψεις της Σ. Τρικούπη, όπου φωνάζονταν συνθήματα την ίδια ώρα που σύντροφοι ανέβηκαν στο σφραγισμένο κτήριο της Σ. Τρικούπη 17 και κρέμασαν πίσω απ’ τις γραμμές των ΜΑΤ πανό που έγραφε YOU CAN’Τ ΕVICT A MOVEMENT.

Καλούμε τους αναρχικούς συντρόφους/ισσες, τους καταληψίες, όσους αγωνίζονται ενάντια στην παγκόσμια δικτατορία του κράτους και του κεφαλαίου σε κάθε γωνιά του κόσμου να στηρίξουν την καμπάνια NO PASARΑN, τον αγώνα για την υπεράσπιση των καταλήψεων, των προσφύγων και των μεταναστών, και για την αντεπίθεση στην κρατική καταστολή.

Απέναντι στους κοινούς μας εχθρούς, να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη, τον κοινό μας αγώνα που θα ανατρέψει τον σάπιο κόσμο της εξουσίας και θα ανοίξει το δρόμο για την Κοινωνική Επανάσταση, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ!

NO PASARAN!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 12.00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

καμιά νοσταλγία για αυτόν το γερασμένο κόσμο που, από καιρό πια, ανήκει στο παρελθόν. Κανένας συμβιβασμός με το αβίωτο παρόν που υπόσχεται μόνο το χειρότερο. Κανένας δισταγμός και φόβος για το μέλλον που θέλουμε : την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον κομμουνισμό.

 Αθήνα, Αύγουστος 2019
Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

*συνέλευση για την επανοικείοποιηση των Εξαρχείων, Ιούλιος 2019

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.